Bahan-bahannya :
1 1/2 cup tepung gandung
2 sudu makan tepung jagung
1 biji telur
100g butter (kalau guna Buttercup. Potong 6 bahagian. So guna 1/6)
1 cawan susu segar
1 sudu makan gula
Secubit garam
Caranya :
1. Gaul semua bahan ini dengan mesin bancuh kek. Sebab lajiuuu dan adunan akan naik dengan cepat. Kalau guna tangan...malas sikit la.
![]() |
| Kacau telok, susu and butter. Sampai dah sebati. Baru bok masuk tepung. |
![]() |
| Make sure adunan tak cair sangat and tak pekat sangat. |
![]() |
| Untuk memudahkan proses memasak. Masukkan adunan dalam bekas macam ni. Nanti bila nak masak. Tuang ja u olls. |
![]() |
| Insya Allah, kalau guna resepi saya ni....tak akan melekat punya. :) |
2. Panaskan non -stick pan dan masaklah pengkek u olls itu.
Cara makan :
Boleh makan dengan peanut butter, madu, jem, marmalade, sambal ikan bilis yang tak abih, cicah kari daging, atau makan sajiaaa pun boleh!
Sekian, terima kasih.
![]() |
| Ini contoh yang saya suka buat. Tebal sikit. Bubuh bluberry jam kat atas. Meletops. Anak anak menakan akak sanagt suka. |
![]() |
| Kalau ampa buat leper-leper dia jadilah macam crepe. Meletops. |
Gamak-gamak pengkek yang mencayakkan ayak liok ampa semua. Untuk inspirasi u olls semua.
















terliuqqqqqqqqq!
ReplyDeletesaje je kak merr ni letak gambar pancake banyak2 nih... :D
ReplyDelete